Ont-moeten

Nog twee weken en dan begint de vakantie. Heerlijk. Reikhalzend kijk ik uit naar tweeënhalve week niets doen. Want één ding is zeker: op vakantie ga ik volop genieten van la dolce far niente het zoete nietsdoen zoals de Italianen het zeggen. Voordat ik echter weg kan, is er natuurlijk eerst nog een hoop te doen.

Hmm?, even een to-do-lijst maken: alle werkzaken en -zaamheden afronden natuurlijk als daar zijn…. en een out-of-office bericht niet vergeten straks. Stel dat er een klant belt en ik ben niet bereikbaar. Ramp! Oh ja, de vakantiegarderobe checken, jezus, de schoenen van m’n jongste zoon zijn al weer te klein. En waar is de tent eigenlijk? Even kijken welke boeken meegaan. Lichte kost of toch maar dat bekroonde literaire meesterwerk. Ach, tenslotte heb ik natuurlijk eindeloos veel tijd straks. En er ligt hier ook nog een stapel vakliteratuur. Mag eigenlijk niet mee van me, maar vooruit eentje kan toch? Ik wil het al zo lang lezen. Of toch maar liever niet, omdat ik bovenal op vakantie wil ontspannen.

Voor ik het weet heb ik een to-do-lijst van drie kantjes voor me liggen. Oh, jee wanneer moet ik dat allemaal doen? Best lastig eigenlijk zo’n voorbereiding op het niets doen. Er moet nog zoveel gebeuren en waar haal ik al die tijd vandaan?

Tegenwoordig is tijd een enorm groot probleem voor velen. Weinigen van ons lukt het om alles in evenwicht te houden: werk, kids en vrije tijd. Op elk front hebben we dagelijks zeeën van wensen, ambities en keuzes. Dat bleek ook gisteravond weer toen tijdens een etentje dit onderwerp ter sprake kwam. “Waarom willen we toch allemaal zo veel?”, vroeg mijn buurvrouw hardop. Het bleef even stil aan tafel. “Ja”, zei iemand, “je doet het zelf, hè?”

De tijd is je vriend lees ik in de bijdrage die dr. Ilona Boniwell schreef in Geluk: the world book of happiness. Iemand die Boniwell heet en geluksprofessor is, daar kun je niet omheen vind ik. Haar onderzoek wijst uit dat tevredenheid over ons tijdsgebruik een van de belangrijkste indicatoren is voor ons algemeen welbevinden Dat betekent niet dat we allemaal naar een timemanagementcursus moeten rennen om uit elke seconde het maximum te persen, maar dat de uitdaging ligt in het leren omgaan met de tijd en de energie die we hebben. Boniwell stelt dat ons tijdsgebruik onze levenskeuze weerspiegelt en zo een sleutel tot geluk vormt. Ze geeft drie tips die leiden tot geluk in relatie met tijd:

•    maak elke dag wat tijd voor jezelf
•    werk elke dag iets af
•    neem verantwoordelijkheid voor je eigen tijdsgebruik.

Dit lijkt me de ideale voorbereiding op mijn vakantie. Ik begin vandaag nog met een moment me-time gevolgd door een lijst met zaken die ik ga ont-moeten. La dolce far niete, ik kom eraan.